Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
50 views 14 sec 0 Comment

Ευρωβουλευτές για Τουρκία: σοβαρή διπλωματική κρίση που μπορεί να αποφευχθεί

Μάριος Λουκάς - 26 Οκτωβρίου, 2021

Η ανακοίνωση της απέλασης δέκα πρέσβεων μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από πραγματικά επείγοντα ζητήματα, δηλώνουν αρμόδιοι ευρωβουλευτές

Ο μόνιμος εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Sergey Lagodinsky (Πράσινοι, Γερμανία) εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση, απαντώντας στην εντολή του Προέδρου Erdoğan προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να κηρύξει δέκα πρεσβευτές personae non gratae μετά από δηλώσεις τους σχετικά με την εν εξελίξει υπόθεση του επιχειρηματία Osman Kavala.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Erdoğan κατά 10 πρέσβεων για τις δηλώσεις τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίωξη του επιχειρηματία Osman Kavala είναι ακατανόητα και εντελώς αβάσιμα. Μπορούμε να τα κατανοήσουμε μόνο ως μια προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από τα πραγματικά επείγοντα ζητήματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διμερές επίπεδο. Δεν είναι αυτοί οι πρέσβεις ή οι κυβερνήσεις τους που αποφάσισαν ότι είναι ευθύνη της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Osman Kavala. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι εκείνο που διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του τον Δεκέμβριο του 2019, διαταγή η οποία έχει επαναληφθεί σε έξι αποφάσεις και ένα ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η Τουρκία υποχρεούται να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου, όπως ακριβώς υποχρεούται να ακολουθήσει παρόμοια απόφαση στην υπόθεση του Selahattin Demirtaş.

Το κράτος δικαίου και οι εγγυήσεις δίκαιης δίκης αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες κάθε δημοκρατίας. Όπως υπογραμμίζουν επανειλημμένα οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τουρκία παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα στους τομείς αυτούς, το οποίο χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης. Τα προβλήματα αυτά διορθώνονται με εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και όχι με την επιβολή κυρώσεων σε όσους απλώς απαιτούν αυτό που έχει δηλώσει σαφώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζονται στην Τουρκία επιθέσεις εναντίον επικριτικών φωνών και παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Είναι τουλάχιστον ατυχές ότι τώρα πραγματοποιείται προσπάθεια φίμωσης των επικρίσεων και από το εξωτερικό. Η θέση μας σχετικά με την υπόθεση του Osman Kavala και η κριτική για άλλα δημοκρατικά ελλείμματα στην Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθούν, παρά τη θλιβερή αυτή εξέλιξη.

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης που μπορεί ακόμη να αποφευχθεί. Καλούμε τις αρχές της Τουρκία να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο στις σχέσεις μας από ό,τι η δύσκολη περίοδος που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, μια κρίση την οποία μόλις ελπίσαμε ότι είχαμε ξεπεράσει. Για άλλη μια φορά, καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις υποθέσεις των Osman Kavala και Selahattin Demirtaş.

Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονίσει την κοινή μας αντίδραση και παράλληλα να ενθαρρύνει τους Τούρκους ομολόγους της να αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

Ετικέτες: διπλωματική κρίση, Ευρωβουλευτές, Τουρκία

PREVIOUS

Το EIT δίνει ώθηση στη βιώσιμη ανάκαμψη και ανάπτυξη των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας στην Ευρώπη

NEXT

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, John Kerry, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας
Related Post
15 Αυγούστου, 2021
Χάος στο Αφγανιστάν – Μάχες στην Καμπούλ μεταξύ Ταλιμπάν και δυνάμεων ασφαλείας
1 Μαΐου, 2020
Βόρεια Κορέα: Νέα εκδοχή θεωρεί νεκρό τον Κιμ
22 Ιανουαρίου, 2021
Έντονο εντός και εκτός Ελλάδας το ενδιαφέρον για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα
24 Σεπτεμβρίου, 2021
Συνεργασίας ΟΑΕΔ-ΙΝΣΕΤΕ-Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για τη δημιουργία 7 Πειραματικών ΕΠΑΣ Μαθητείας στον τομέα του τουρισμού
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved