Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
85 views 16 sec 0 Comment

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2022

Γιάννης Διαμάντης - 15 Φεβρουαρίου, 2022

Στο 6,2% ανήλθε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σημαντικό τμήμα του πληθωρισμού οφείλεται στην ενέργεια, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 154,8%, με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έπεται με αύξηση 56,7%. Κατόπιν, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 36%, ενώ των λιπαντικών-καυσίμων κατά 21,6%.

Αναφορικά με τα τρόφιμα, αύξηση των τιμών σημειώθηκε στην κατηγορία αρνί-κατσίκι (17,6%), στα άλλα βρώσιμα έλαια (17,3%), στο ελαιόλαδο (15,4%) στα νωπά λαχανικά (14,4%) και στα νωπά φρούτα (8,4%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, με τα είδη διατροφής να αποτελούν το 35,9% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών, οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα τροφίμων γίνονται δυσβάσταχτες.

Σε υψηλά επίπεδα ο εισαγόμενος πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση κατέγραψε και ο αποκαλούμενος εισαγόμενος πληθωρισμός, εξαιτίας της ανόδου των τιμών των πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Δεκέμβριο 2021 παρουσίασε αύξηση 23,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Δεκεμβρίου 2020.

Η σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Ιανουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2021 δείχνει αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020. 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε μείωση 0,3% τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Οι κλάδοι

Η εξέλιξη των τιμών τον Γενάρη του 2022 έναντι του Γενάρη του 2021 οφείλεται από στις παρακάτω μεταβολές:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 5,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά.

• 7% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 22,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 11,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 1,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

• 3,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

• 0,5% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα.

Διαρκές φαινόμενο ο πληθωρισμός “δείχνει” η Eurostat

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει και τους επόμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα φτάνει στο 3,1% (0,8% η πρόβλεψη του προϋπολογισμού) για το 2022, ενώ η προηγούμενη τον εκτιμούσε στο 1%.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Eurostat, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα τον Ιανουάριο προβλέπεται ότι διαμορφώθηκε σε 5,5% έναντι ετήσιας μεταβολής 4,4% τον Δεκέμβριο του 2021.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω του 5% ήταν τον Δεκέμβριο του 2010, όταν ανήλθε στο 5,2%.

Ετικέτες: ΕΛΣΤΑΤ, Πληθωρισμός

PREVIOUS

Ουκρανία: ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα μεταφέρουν εκτός χώρας μέρος του προσωπικού τους

NEXT

Τουρκία: Επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στις 9-10 Μαρτίου
Related Post
7 Ιανουαρίου, 2021
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Αξιοποιώντας δημόσιους πόρους 2,8 δισ. ευρώ δημιούργησε – με μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος – ρευστότητα 8,6 δισ. ευρώ
6 Δεκεμβρίου, 2020
Κικίλιας: Προχωράμε στη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας
8 Οκτωβρίου, 2021
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έχω προβληματιστεί ιδιαίτερα από τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας
16 Ιουνίου, 2021
Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν: Μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων δημοσιογράφων
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved