Βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ άσκησε η Βουλγαρία.
Αιτία ήταν οι γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, οι οποίες δεν έχουν επιλυθεί ακόμα παρά τις σχετικές διμερείς συμφωνίες.
Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αντέδρασε με την απόφαση της Βουλγαρίας, σημειώνοντας: «Η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης, είναι αντίθετη με το άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017 (σ.σ. μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας). Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να αποτελέσει όμηρο διμερών ζητημάτων».
Όπως τονίζεται, οι διαπραγματεύσεις οφείλουν να βασίζονται στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα ενταξιακά κεφάλαια, τη νομοθεσία της Ε.Ε., καθώς και στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η κίνηση της Βουλγαρίας «αποτελεί αποτυχία της πολιτικής διεύρυνσης της Ε.Ε., άσχημο μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή και ήττα για τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».
Κατόπιν, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε την γερμανική προεδρία στην ΕΕ και την Άγγελα Μέρκελ για την συνεισφορά της στην επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.