Προβληματισμό προκαλούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ο υψηλός πληθωρισμός και η μετάλλαξη “Όμικρον”, καθώς θα μπορούσαν να μεταβάλλουν τις εκτιμήσεις για την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 4,3% για την Ευρωζώνη το 2022 τον Οκτώβριο. Ωστόσο, τονίζεται πλέον η «πιθανότητα μέτριων αναθεωρήσεων» όταν παρουσιάσει νέες εκτιμήσεις τον επόμενο μήνα. Η σχετική δήλωση έγινε από την γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα την Δευτέρα στο CNBC.
Παράλληλα, η ίδια προειδοποίησε για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι δεν έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη πρόοδος.
Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελλάδα έχουν ανακοινώσει είτε lockdown είτε περιορισμούς για μη εμβολιασμένους πολίτες. Σε ερώτηση για το αν τα στοχευμένα μέτρα εναντίον των μη εμβολιασμένων είναι η καλύτερη προσέγγιση για την πρόληψη της οικονομικής ζημίας, η ίδια απάντησε: «Αυτό που βλέπουμε είναι σίγουρα [μια] συσχέτιση μεταξύ [του] επιπέδου των εμβολιασμών και της ταχύτητας ανάρρωσης. Επομένως, από αυτή την άποψη, υποστηρίζουμε την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Το μόνο μήνυμα που έχουμε είναι να εμβολιαστούν όλοι, παντού».
Ο πληθωρισμός
Ταυτόχρονα, το ζήτημα του υψηλού πληθωρισμού προκαλεί εξίσου προβληματισμό στους ειδικούς του ΔΝΤ. Για τον υψηλό πληθωρισμό που παρατηρείται στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Ουάσινγκτον να επιταχύνει το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής της.
Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει ανάλογη προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Αναμένουμε, το 2022, ο πληθωρισμός [στην ευρωζώνη] να υποχωρήσει κάτω από το 2%. Έτσι, εκτός και αν αλλάξει κάτι και … μπορεί να έχουμε τη συρρίκνωση της κινεζικής οικονομίας ή την ακύρωση της αγοράς ακινήτων … Εάν συμβεί αυτό, η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία να ανταποκριθεί, αλλά εκτός από αυτές τις μισθολογικές πιέσεις ή άλλους παράγοντες, [η] ΕΚΤ είναι σωστό να γίνει πιο προσαρμοστική» επισήμανε η κ. Γκεοργκίεβα.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα μειωθεί έως το 2022 και θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Οι εξελίξεις στο μισθολογικό
Αναφορικά με τους μισθούς, το ΔΝΤ τόνισε σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα ότι «οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, οι οποίες αναμένεται να είναι πιο συχνές από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, αφού πολλές ανανεώσεις συμβάσεων δεν έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα χρειαστούν στενή παρακολούθηση».
Το ύψος των μισθών συνδέεται άμεσα με τον πληθωρισμό, αφού σε περίπτωση αύξησής τους κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, οι καταναλωτές θα έχουν λιγότερη αγοραστική δύναμη, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες.