Κίνδυνο πρόκλησης κοινωνικών αναταραχών διεθνώς, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων που επέφερε η πανδημία, βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως ο κορωνοϊός «εξέθεσε και επέτεινε προϋπάρχουσες ανισότητες όσον αφορά τα εισοδήματα και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο εμβολιασμός», την στιγμή που το φαινόμενο είναι εντονότερο στα παιδιά και τους νέους που ανήκουν σε κατώτερα κοινωνικά στρώματα.
Την ίδια στιγμή, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης κάνει δυσκολότερη την εξεύρεση εργασίας για άτομα χαμηλής ειδίκευσης.
Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι αυτή η πραγματικότητα εγείρει τον κίνδυνο πρόκλησης κοινωνικών ανισοτήτων, με τις κυβερνήσεις να καλούνται «να προσφέρουν στον καθένα δίκαιη ‘δόση’ πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες». Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνιστάται στις χώρες να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα και να δαπανούν πιο αποτελεσματικά τα φορολογικά έσοδά τους.
Ακόμα, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως η επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, που προϋποθέτει την εξασφάλιση πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες έως το 2030, απαιτεί δαπάνες 3 τρισ. δολαρίων για 121 αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Μάλιστα, τονίζεται ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος της εγκατάλειψης του σχολείου από έξι εκατομμύρια παιδιά σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, γεγονός που θα έχει συνέπειες για τις επόμενες γενιές.
Κατά συνέπεια, η επένδυση στην παιδεία και την υγεία είναι ικανή να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.