Βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στη Γερμανία ο θάνατος του πρέσβη στην Κίνα, Γιαν Χέκερ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 54 ετών.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη (…) πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο του γερμανού πρεσβευτή στην Κίνα. Οι σκέψεις μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην οικογένειά του και στους ανθρώπους που είχαν στενή σχέση μαζί του».
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία θανάτου του Γιαν Χέκερ, ενώ καθήκοντα πρέσβη στην Κίνα αναλαμβάνει ο Φρανκ Ρίκερτ.
Η πορεία του Γιαν Χέκερ
Ο Γιαν Χέκερ γεννήθηκε στο Κίελο στις 15 Φεβρουαρίου του 1967 στο Κίελο του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στη βόρεια Γερμανία. Σπούδασε σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες στο Φράιμπουργκ και την Γκρενόμπλ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το 1997 έλαβε το διδακτορικό του με αντικείμενο την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως συνταγματικό πρόβλημα στη Γαλλία». Εργάστηκε ως δικηγόρος και το 1997 βρέθηκε στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών.
Από τα τέλη του 2011 μέχρι το 2015 ο Γιαν Χέκερ υπηρέτησε ως δικαστής στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο. Ακολούθως, το φθινόπωρο του 2015 έγινε επικεφαλής της τότε νεοσύστατης ομάδας συντονισμού της πολιτικής για τους πρόσφυγες και εκ των πραγμάτων ο άνθρωπος που θα αναλάμβανε να εφαρμόσει την υπόσχεση της Καγκελαρίου. Παρά τις διαφωνίες από τους Χριστιανοκοινωνιστές, η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ αποφάσισε την υποδοχή ενός εκατ. προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα.
Μάλιστα, η Συνθήκη του Δουβλίνου δεν υποχρέωνε την Γερμανία να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου. Ωστόσο, η Καγκελάριος της χώρας προχώρησε σε μία κίνηση που θα μπορούσε να τις στοιχίσει πολιτικά, καταφέρνοντας τελικά να την ολοκληρώσει.
Το 2017 ο Γιαν Χέκερ έγινε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίδας Καγκελαρίου, αντικαθιστώντας τον Κριστόφ Χόισγκεν.
Το 2019 προετοίμασε την συμμετοχή της Γερμανίας στη Σύνοδο των G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.
Κατόπιν, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της υπογραφής του αγωγού Nord Stream 2 με τη Ρωσία, ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον.
Το καλοκαίρι του 2020 κλήθηκε να διαμεσολαβήσει μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, εξαιτίας της παρουσίας του Oruc Reis στα χωρικά ύδατα της χώρας μας. Ο ίδιος ανέπτυξε εκτεταμένες επαφές με την Ελένη Σουρανή και τον Ιμπραήμ Καλίν, καταφέρνοντας να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Τον περασμένο Αύγουστο ορίστηκε πρέσβης της Γερμανίας στην Κίνα.