
Κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να ηγείται πολιτικά στη Βόρεια Μακεδονία αναζητά ο Ζόραν Ζάεφ, λίγες ημέρες μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση υπό το VMRO-DPMNE.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση μομφής δεν συζητήθηκε την Πέμπτη, αφού δεν έδωσαν το παρόν 61 βουλευτές, που είναι ο απαραίτητος αριθμός για την συγκεκριμένη διαδικασία. Η απουσία του αλβανόφωνου βουλευτή Καστριότ Ρετζέπι του κόμματος BESA να μην παρευρεθεί έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Ζόραν Ζάεφ.
Το κόμμα BESA, το οποίο ανήκε μέχρι πρότινος στην κυβερνητική πλειοψηφία, απέσυρε την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, ο Καστριότ Ρετζέπι συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, κάτι που οδήγησε σε διαγραφή από το κόμμα BESA.
Μετά την απόφαση της Κ.Ε. του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), ο Ζόραν Ζάεφ ανακάλεσε επ΄ αόριστον τις παραιτήσεις του από τη θέση του πρωθυπουργού και την ηγεσία του κόμματος του. Πλέον, αποσκοπεί στη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς και στην έγκριση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής τον προσεχή Δεκέμβριο.
Από την πλευρά του, το VMRO-DPMNE επιμένει ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.