Επιστολή προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Κώστα Σκρέκα, με αίτημα την αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Επιχειρώντας», απέστειλε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γεώργιος Παπαμανώλης-Ντόζας.
Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Επιχειρώντας», το οποίο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» (Ταμείο Ανάκαμψης), αποσκοπεί στην ενίσχυση των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%.
Κατόπιν, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά ζητά την αύξηση του σχετικού κονδυλίου, το οποίο ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της περιοχής που υπερβαίνουν τις 15.000 μέλη.
Ακολουθεί η επιστολή:
«Αγαπητοί κύριοι Υπουργοί,
Σε συνέχεια της έγκρισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» από το Ecofin ανοίγει ο δρόμος για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας μας.
Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, σε έργα υποδομών και σε ιδιωτικές επενδύσεις, σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Περιλαμβάνει, επίσης, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.
Μια από τις εμβληματικές επενδύσεις στον Άξονα 1.2: Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση (2/3), αποτελεί και το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ», στοχεύοντας στην ενίσχυση των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%. Πολύ σημαντική ενέργεια καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν να προσαρμοστούν στη νέα εποχή και το νέο παραγωγικό μοντέλο.
Το κονδύλι που έχει προβλεφθεί για τη συγκριμένη ενέργεια ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ με στόχο να αναβαθμισθούν ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις. Αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα το πλήθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κοντά στο 99,9% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και κλάδων και κατά συνέπεια αντιπροσωπεύουν περίπου το 19,3% του ΑΕΠ και το 87% της απασχόλησης σε επιχειρήσεις, το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο είναι σημαντικά μικρό.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά έχει πάνω από 15.000 μέλη – επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν άμεσα να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού που ήδη έχει περάσει την πύλη εισόδου της αγοράς. Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν ζωντανές. Πρέπει να δημιουργούμε κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ούτως ώστε αυτά τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα να πέσουν σε όλη την οικονομία και όχι μόνο σε ένα μικρό μέρος αυτής.
Κύριοι Υπουργοί,
Η σημασία των ΜΜΕ τόσο για την οικονομία της Ευρώπης, όσο και για τη χώρα μας είναι δεδομένη.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση στο συγκεκριμένο προϋπολογισμό της εν λόγω Δράσης έτσι ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά η ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και όλες οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις».