Προς τον εκσυγχρονισμό της λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ κινείται η κυβέρνηση, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες η κατάθεση νομοσχεδίων για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δύο οργανισμών που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας.
Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ θα εγκριθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργικό συμβούλιο, με την ψήφισή του από την Βουλή να ακολουθεί.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέο οργανόγραμμα και αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία του, ευελιξία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εξυπηρέτησης του πολίτη, πάταξη της γραφειοκρατίας και της δυσκινησίας και εισαγωγή νέων σύγχρονων μεθόδων management.
Ακόμα, προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του οργανισμού με εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης συνολικού προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2024. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα:
- ψηφιακή αναβάθμιση μέσω της ψηφιοποίησης των αρχείων του με χρονικό ορίζοντα το 2024 (27 εκατ. ευρώ),
- νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την καλύτερα επικοινωνία των υπηρεσιών των Ταμείων (13 εκατ. ευρώ),
- αναβάθμιση του συστήματος ΑΤΛΑΣ για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων (4 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, οι αλλαγές στον ΟΑΕΔ αποτελούν τμήμα του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων, όπου θα περιέχονται αλλαγές τόσο στο επίδομα ανεργίας όσο και στην οργανωτική δομή.
Στόχος των αλλαγών στη λειτουργία του ΟΑΕΔ είναι η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης μέσω σειράς διατάξεων. Κυρίαρχος πυλώνας θα είναι το λεγόμενο «skills matching», δηλαδή η αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το προαναφερθέν αποτελεί πρόκληση για την χώρα, καθώς παρατηρείται αναντιστοιχία ανάμεσα στα προσόντα του εργατικού δυναμικού και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Σημειώνεται ότι ένα δισ. ευρώ θα διατεθεί για προγράμματα κατάρτισης με ειδικούς όρους. Μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί 131 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ μέχρι το 2025, που θα αφορούν 78.000 άτομα.
Σχετικά με το επίδομα ανεργίας, σχεδιάζονται αλλαγές μέσω του νομοσχεδίου, ώστε να συνδεθεί με την υποχρέωση του ανέργου να παρακολουθήσει προγράμματα επανακατάρτισης για την ταχύτερη επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Κατά συνέπεια, ο άνεργος που λαμβάνει επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.
Τέλος, εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού του επιδόματος που είναι πιθανό να συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία.