
Την αναβάθμιση των υποδομών της Διώρυγας του Σουέζ με στόχο την αύξηση των εσόδων από την χρήση της ετησίως σχεδιάζει η Αίγυπτος, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάπτυξης, Χάλα Ελ-Σαΐντ.
Μιλώντας για το θέμα, η κ. Ελ-Σαΐντ ανέφερε ότι στόχος της αιγυπτιακής κυβέρνησης είναι η αύξηση της συνεισφοράς της Διώρυγας του Σουέζ στο ΑΕΠ της Αιγύπτου κατά την διετία 2021-2022 κατά 5,9% συγκριτικά με την περίοδο 2020-2021. Αυτό αποτιμάται σε 99,3 δισ. δολάρια κατά την διετία 2021-2022 από 93,9 δισ. δολάρια την περίοδο 2020-2021.
Ακόμα, η Υπουργός Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάπτυξης επισήμανε πως η αύξηση των εσόδων από την Διώρυγα του Σουέζ θα προέλθει από την μετατροπή της σε μία βιομηχανική και λογιστική ζώνη υψηλής τεχνολογίας, κάνοντάς της ένα σημαντικό κέντρο για το παγκόσμιο εμπόριο.
Το σχέδιο βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι η επιτάχυνση του ρυθμού του ψηφιακού μετασχηματισμού για την ένωση όλων των μερών που σχετίζονται με το επιχειρείν στην οικονομική ζώνη, καθώς και η έκδοση αδειών με ενοποιημένο τρόπο μέσω ενός ενσωματωμένου ψηφιακού συστήματος.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Διώρυγας του Σουέζ απαιτεί την εγκατάσταση μίας ιστοσελίδας για κάθε υπο-ζώνη της περιοχής και την παροχή ποικίλων υπηρεσιών ηλεκτρονικά για την διευκόλυνση των εργασιών των επιχειρήσεων και την παροχή πληροφοριών γύρω από την ζώνη, της υπηρεσίες και τα παρεχόμενα προνόμια.
Επιπλέον, η ίδια υπογράμμισε την σημασία της Διώρυγας του Σουέζ, σημειώνοντας πως αποτελεί την κύρια αρτηρία του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, αφού παρέχει πέρασμα περίπου κατά 10% στο παγκόσμιο εμπόριο, 25% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά για την Αίγυπτο και κατά 100% σε όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρονται διά θαλάσσης μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Στο ίδιο σημείο, είπε ότι η Διώρυγα του Σουέζ χαρακτηρίζεται από την μεγάλη χωρητικότητά της, ώστε να εξυπηρετήσει όλα τα είδη πλοίων.
Τέλος, εξήγησε ότι η Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για την χώρα, αφού τα ετήσια έσοδα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 5,84 δισ. δολάρια.