Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν τα βασικά εργαλεία της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το κόστος των μέτρων για την στήριξη της οικονομίας αναμένεται να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ μέχρι τις 16 Μαρτίου, από τα οποία τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν τον κλάδο του λιανεμπορίου.
Αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ο αρμόδιος Υπουργός επεσήμανε πως «χθες καταβλήθηκε το πρώτο τμήμα της “επιστρεπτέας προκαταβολής 6”, περίπου 158 εκατ. ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και δεύτερη εκταμίευση. Θέσαμε κάποια κριτήρια για την “επιστρεπτέα προκαταβολή”, τα οποία πρέπει να τηρούνται ώστε να αποδειχτεί ότι κάποιος πλήττεται. Από όσους έκαναν αιτήσεις, 138 χιλ. επιχειρήσεις δήλωσαν τζίρο τον Ιανουάριο 2021, υψηλότερο του 2020. 188 χιλ. επιχειρήσεις δεν δήλωσαν 200 ευρώ τζίρο αναφοράς τον Ιανουάριο 2020. Όταν δίνεις 500 ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε κάποιον που πρέπει να πλήττεται, πρέπει να αποδειχτεί αυτό. Θα υπάρξει και άλλη επιστρεπτέα τον Απρίλιο. Βάλαμε τον τζίρο του 2020 σε σχέση με το 2019. 194 χιλιάδες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα το 2020 σε σχέση με το 2019. Μέχρι τώρα όλες οι επιστρεπτέες πηγαίνουν με τον τζίρο. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Έχουμε δώσει 7 δισ. σε 550 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας. Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου, έχουμε καλύψει ενοίκια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε μέρος της ζημιάς».
Αναφορικά με την επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, όταν ανοίξουν, είπε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι η κάλυψή τους.
Σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τόνισε ότι το μέτρο ισχύει και τον Μάρτιο, με το κράτος να πληρώνει άλλους 31.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Σχετικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για μια άσκηση που εξαιτίας «της υγειονομικής κρίσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έχουμε 22% και θέλουμε να υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά 8%. Αυτό εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση, αλλά και από την άσκηση των αντικειμενικών αξιών. Στόχος είναι εκεί που πραγματικά πρέπει να φορολογηθεί ακόμα περισσότερο ο πλούτος της χώρας, να φορολογηθεί. Ό, τι αποτέλεσμα προκύψει, να δοθεί στο άλλο κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί περισσότερο από τον ΕΝΦΙΑ όλα αυτά τα χρόνια. Επιδιώκουμε την άσκηση των αντικειμενικών αξιών να την τελειώσουμε φέτος».
Τέλος, για την προστασία των πληγέντων του σεισμού στην Θεσσαλία, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την κρατική αρωγή που δημιουργεί έναν καινούργιο φορέα για τον συντονισμό των ενεργειών.