«Kατανοώ την ανησυχία των γονέων, και τότε λέω πως υπάρχει πλήρης επάρκεια, όχι απαραίτητα πρωτοτύπων φαρμάκων, αλλά γενοσήμων φαρμάκων με την ίδια θεραπευτική αξία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στο υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση στις ελλείψεις φαρμάκων θα είναι γρήγορη και ότι η ταλαιπωρία δεν θα είναι μακρά από τις ελλείψεις φαρμάκων και δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελλείψεων εντοπίζεται κυρίως σε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και φάρμακα που σχετίζονται με τους πνεύμονες όπως εισπνεόμενα και σιρόπια, αλλά και αρκετά παιδιατρικά φάρμακα.
Είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα καθώς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία παραγωγής φαρμάκων με αποτέλεσμα να παράγονται τα γενόσημα των πρωτοτύπων φαρμάκων που υπάρχουν σε έλλειψη» τόνισε, ενώ ανέφερε ακόμα ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε από 25% έως 40% αύξηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων φαρμάκων, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού λοιμώξεων.
«Η χώρα μας σε λιγότερο βαθμό αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν πιο ακριβά φάρμακα, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία η Ιταλία κι άλλες. Έχουμε την τύχη να παράγουμε πολλά φάρμακα από την βιομηχανία μας και έτσι έχουμε γενόσημα που μπορούν να αντικαταστήσουν θεραπευτικά τα πρωτότυπα φάρμακα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά και στα ελληνικά νοσοκομεία. Μέτρα έχουν ληφθεί από το καλοκαίρι και εξακολουθούν να λαμβάνονται, ενώ έχουν γίνει τελευταία έλεγχοι σε 15 φαρμακαποθήκες και συνεχίζονται και σε εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές για το αν έχουν αποθέματα από τα φάρμακα αυτά» σημείωσε.
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι αυτό δεν είναι πρωτίστως πρόβλημα τιμών, αλλά μειωμένης παραγωγής των φαρμάκων αυτών διεθνώς, ενώ διεμήνυσε πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση αυτή να πάει σε αύξηση της τιμής των φαρμάκων, δίνοντας ως παράδειγμα τον περασμένο Δεκέμβριο όπου μειώθηκαν κατά 7%.