
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση νέων πανδημιών στο μέλλον έκρουσε ο δισεκατομμυριούχος και πρώην Mr Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.
Ο Μπιλ Γκέιτς τόνισε ότι είναι πιθανό για την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει ιούς φυσικής προέλευσης, όπως επίσης και ιούς – προϊόντα βιοτρομοκρατίας. Κατά τον ίδιο, η αντιμετώπιση αυτών των ιών απαιτεί κεφάλαια, για μία ομάδα εργασίας του ΠΟΥ, η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και θα καθορίζει τους τρόπους αντίδρασης, μαζί με τους πόρους για έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.
Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε πως αν και δεν υπήρχε προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, όπως αυτή του covid-19, τα εμβόλια mRNA βοήθησαν στην αντιμετώπισή του.
Αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ικανά εμβόλια για να αποτρέψουν τη μετάδοση του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαία η παραγωγή νέων εμβολίων, που θα μπορούσε να είναι σαν ένα μικρό «έμπλαστρο που θα φέρουμε στο μπράτσο».