
Στην κατάρτιση του επιχειρησιακού πλάνου των εμβολιασμών προχωράει το υπουργείο Υγείας από κοινού με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Κικίλιας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η ΕΕΕ υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού όσον αφορά στην εφαρμογή του εμβολίου κατά του Covid-19 όταν αυτό είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα.
«Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών, που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρείες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές», τόνισε ο κ. Κικίλιας αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις κλινικές δομικές για τα εμβόλια.
Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι σήμερα ο αντιγριπικός εμβολιασμός του πληθυσμού εξελίσσεται ομαλά. «Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι οι πρώτοι που εμβολιάζονται είναι τα άτομα 60 ετών και άνω και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Χτίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μαζί με τα μέτρα προφύλαξης θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή μάχη που δίνουμε. Για να σας δώσω και συγκεκριμένα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 2.718.714 εμβόλια, έχουν εκτελεστεί 2.129.719, ενώ βρίσκονται στην αγορά 3.100.000» τόνισε ο προϊστάμενος του υπουργείου Υγείας.
Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας με αφορμή το εξελισσόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, δήλωσε ότι απέχουμε ως χώρα και ως σύστημα υγείας ακόμα από το «κόκκινο» «αλλά θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός συστήματος Υγείας και, μάλιστα, όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορωνοϊός.
Δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσει όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ, «για την αυταπάρνηση και την ηρωική πολύμηνη μάχη που δίνουν», υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι εάν όλοι ακολουθήσουν τα μέτρα προφύλαξης, θα συγκρατηθεί το δεύτερο κύμα του ιού. «Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που η επιπολαιότητα των λίγων καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και τελικά θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Αυτή η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προκλήθηκε κυρίως από αυτή την αντίληψη: “Έλα μωρέ, σιγά μην κολλήσω”. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνικό το φαινόμενο, δεν μπορώ να πω δηλαδή, ότι η δική μας κοινωνία είναι απείθαρχη και αδιάφορη. Τα ίδια και πολύ χειρότερα, μάλιστα, συμβαίνουν σε όλες τις χώρες» ανέφερε.
Παρά την διαπίστωση του ΠΟΥ ότι τελικά ο κόσμος έχει κουραστεί ψυχολογικά από τους τόσους μήνες με περιοριστικά μέτρα, σημείωσε «Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και έχουμε χρέος στους συνανθρώπους μας, στους φίλους μας, στην οικογένειά μας, να αυτοπειθαρχήσουμε» κατέληξε.