Την άποψη ότι η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ερμής» που εκδίδεται από τον σύλλογο αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών.
«Η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της, άρα η ΕΕ θα είχε κάθε λόγο και θα έπρεπε να διεκδικήσει την απόλυτη συμμετοχή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Η Ε.Ε ωστόσο, ακολουθώντας διστακτικότητα, δεν κατάφερε ούτε καν να είναι κομμάτι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη» ανέφερε.
Παρατήρησε ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμα ενσωματώσει στην πολιτική της τον σημαντικό όπως είπε, γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει λυθεί η αντίφαση ότι μία χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ. «Αυτή η αντίφαση συγκρατεί μερικά κράτη να ενεργοποιήσουν το πλαίσιο που σε άλλες περιπτώσεις είναι άμεσο» υπογράμμισε.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι στην παρούσα φάση, η επίλυση του Κυπριακού δείχνει να είναι ίσως ακόμα πιο μακριά «διότι πλέον η Τουρκία εμφανίζεται να μην αποδέχεται το πλαίσιο επίλυσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατά συνέπεια του διεθνούς δικαίου, δηλαδή τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία».
Απέδωσε ευθύνες στην Γερμανική κυβέρνηση για το γεγονός ότι η συνεργασία της με την Τουρκία στον τομέα της εξαγωγής υποβρυχίων, περιπλέκει τα πράγματα, από τη στιγμή που η Γερμανία ακόμα δεν έχει αποδεχτεί τον ρόλο της ηγέτιδας χώρας «και σε καταστάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων σε χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
«Η αντίφαση δε είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν λάβετε υπ’ όψιν σας ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε το έλλειμμά μας στο όριο του 3% και άρα δεν μπορούμε να δανειστούμε για αγορά όπλων, ώστε να αντιμετωπίσουμε όσα οι Γερμανοί ή άλλοι εξάγουν στους Τούρκους.
Νομίζω πάντως ότι μια αρχική εξήγηση της αντίφασης είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η οποία περιπλέκει την κατάσταση. Μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια όπου ανήκουμε θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πείσουμε τις άλλες χώρες ότι η εξαγωγή οπλισμού στην Τουρκία, που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να γίνεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για την Τουρκία πρόσθεσε ακόμα ότι με τις ενέργειές της τον τελευταίο καιρό αποκλίνει περισσότερο, παρά συγκλίνει προς το ευρωπαϊκό παράδειγμα.