Σε θετικό κλίμα διεξήχθη το ντιμπέιτ για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία την Κυριακή, με τον υποψήφιο Καγκελάριο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Άρμιν Λάσετ, τον υποψήφιο του SPD Όλαφ Σολτς και την υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο Όλαφ Σολτς φαίνεται να είχε τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την εικόνα του στο ντιμπέιτ.
Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Forsa» δείχνει ότι, το 36% των ερωτηθέντων πείστηκε από τον Σολτς, με τον ίδιο να αφήνει πίσω την Αναλένα Μπέρμποκ και τον Άρμιν Λάσετ.
Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές, τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση στη χώρα δίνουν και παίρνουν. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ να συγκεντρώνει σταθερά διψήφιο ποσοστό και να βρίσκεται στην τέταρτη θέση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Bild το FDP έλαβε 13%, ξεπερνώντας τα ποσοστά της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).
Μάλιστα, ο Λίντνερ φέρεται να προκρίνει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης μεταξύ CDU/CSU, SPD και FDP, με τον ίδιο να είναι πρόθυμος να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών.
Το μεγαλύτερο ερώτημα των εκλογών είναι η επίδοση της Χριστιανικής Ένωσης, καθώς ο Άρμιν Λάσετ δεν δείχνει να διατηρεί τα ποσοστά της συμμαχίας στο επίπεδο της Άγγελα Μέρκελ. Ωστόσο, ο ίδιος έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά και να αντιστρέψει το κλίμα.